Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι νόσημα που προσβάλλει κατά κύριο λόγο νέους άνδρες, στους οποίους συνήθως συνυπάρχει και ιστορικό αλλεργιών ή άσθματος.

Ουσιαστικά είναι μία μορφή αλλεργίας του οισοφάγου, η οποία εκδηλώνεται με δυσκολία στην προώθηση του φαγητού (δυσφαγία). Ο ασθενής αντιλαμβάνεται ότι οι στέρεες τροφές δεν προωθούνται προς το στομάχι και νιώθει να του «έχουν κάτσει» στο στήθος. Ιδιαίτερα συχνά είναι τα επεισόδια ενσφήνωσης βλωμού, όπου το φαγητό πλέον έχει σφηνώσει μέσα στον οισοφάγο και προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία στον ασθενή – σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή ούτε καν η κατάποση του σάλιου.

Η ενσφήνωση βλωμού είναι επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ενδοσκοπικής παρέμβασης για αφαίρεση του βλωμού.
Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα διαγιγνώσκεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες από τον οισοφάγο. Η θεραπεία της γίνεται είτε με από του στόματος καταπινόμενα ανάλογα κορτιζόνης είτε/και με αποφυγή συγκεκριμένων «αλλεργιογόνων» τροφών όπως είναι το αυγό και η σόγια. Σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί στενώσεις στον οισοφάγο πρέπει να γίνει ενδοσκοπική επέμβαση για διάνοιξη αυτών των στενώσεων, η οποία ονομάζεται διαστολή με αεροθάλαμο (μπαλόνι).