Ευτυχώς ο καρκίνος οισοφάγου δεν είναι ιδιαίτερα συχνή κακοήθεια στη χώρα μας. Παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ο 9ος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και 14ος στις γυναίκες, συνεπώς ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος.

Δυστυχώς και ο καρκίνος του οισοφάγου, όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, δεν δίνει συμπτώματα νωρίς. Χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δυσφαγία στα στερεά, δηλαδή η δυσκολία στην προώθηση στερεών τροφών. Άλλα σημεία μπορεί να είναι ο πόνος στο επιγάστριο ή το στήθος, η αιμορραγία (συνήθως με εμφάνιση εμετών με αίμα), η παρουσία αναιμίας στις εξετάσεις αίματος (δηλαδή χαμηλός αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη) με συνοδό έλλειψη σιδήρου.

Κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου είναι η χρόνια οισοφαγίτιδα και ο οισοφάγος Barrett, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η δίαιτα πτωχή σε φρούτα και λαχανικά.
Διάγνωση γίνεται με τη διενέργεια γαστροσκόπησης και τη λήψη βιοψιών. Δεν υπάρχει ενδοσκοπική θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου. Συνήθως απαιτείται χημειοθεραπεία/ ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου.